Šta je SEECP!?

U posljednje vrijeme se insistira na jačanju političkih odnosa između zemalja kako bi ideja o euroatlantskim integracijama opstala. Upravo će zbog toga ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji će 31. maja 2016. godine biti održan u Pravetsu u Republici Bugarskoj.

U našem prethodnom članku pojasnili smo pojam „euroatlantske integracije“ koji, u suštini, ne predstavlja organizaciju jer kao takva ne postoji. Kao organizacije postoje Europska unija i NATO savez. U želji za jednom krovnom organizacijom diplomate su „skovale“ jedinstven pojam koji će podrazumijevati i jednu i drugu organizaciju. Primjetan je širok spektar idejno-ideoloških zagovaranja izolacionizma, euroskepticizma u druge međunarodne asocijacije. Koriste se pojmovi o kojima šira javnost ne zna dovoljno, pa tako prihvata sve što se preko medija plasira.

Međunarodne vladine organizacije EU i Sjevernoatlantski savez (NATO) rade na širenju svojih kapaciteta, pa im zbog toga i ne smeta pojam „euroatlantske integracije“. Psihološko djelovanje igra ključnu ulogu u diplomatiji, a još boljeprolazi u ekonomiji.

Svjesni te činjenice, SEECP – Proces saradnje u jugoistočnoj Europi osnovan je 1996. kao regionalni forum za zemlje jugoistočne Europe.Svrha foruma je jačanje saradnje među zemljama sudionicama Procesa na očuvanju trajnog mira i stabilnosti, jačanje proeuropskih snaga u regiji i omogućavanje približavanja zemalja sudionica europskim i euroatlantskim integracijama. Zemlje članice su: Albanija, Grčka, Bugarska, Makedonija, Rumunija, Turska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (koja je pristupila 2001), Hrvatska, Moldavija i Slovenija. Sve članice Procesa su i članice Vijeća za regionalnu saradnju i Upravljačkog odbora.

Zašto je Proces važan i šta je on do sada doprinio?

SEECP postoji dvadest godina i u tom vremenskom periodu nije došlo do sukoba između država članica niti prekida diplomatskih odnosa.Najznačajniji dokument Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi je „Povelja o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, sigurnosti i saradnji u jugoistočnoj Europi“, a najznačajniji događaj je godišnji sastanak na vrhu predsjednika država ili vlada država članica, te ministara vanjskih poslova. Važno je istaći da se sastanci političkih direktora održavaju po potrebi. Aktivnostima u sklopu procesa koordinira država predsjedateljica koja predstavlja Proces na međunarodnim sastancima i domaćin je godišnjem sastanku šefova država i vlada. Predsjedanje traje godinu dana i rotira se među državama članicama.

Proces saradnje u jugoistočnoj Europi djelovao je u bliskoj vezi s Paktom o stabilnosti za jugoistočnu Europu te je njegovim preoblikovanjem u Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) dobio ulogu najvećeg političkog tijela država regije.

Na ministarskom sastanku će se razgovarati o aktuelnim događajima u jugoistočnoj Europi i njihovom utjecaju na saradnju u regiji. Očekuje se usvajanje Zajedničke deklaracije u povodu 20. godišnjice SEECP-a.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovat će na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP). Sljedećeg dana, 1. jula 2016. godine ministar Crnadak će kao član delegacije Predsjedništva BiH sudjelovati na samitu šefova država i vlada SEECP-a, koji se, također, održava u Pravetsu.

Od ovog sastanka ne možemo očekivati značajno jačanje diplomatskih odnosa kao ni promjene trenutnog stanja jer za to, ipak, treba više od jednog sastanka predstavnika. Pozitivna stvar je to što je Bosna i Hercegovina dio Procesa koji se zalaže za mir, stabilnost i jačanje saradnje.

Da li će euroatlantska integracija (pristupanje EU i NATO savezu) postati realnost u BiH; ostaje da očekujemo.

 

Izvor: poslovnisvijet.ba

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s