7 TRENDOVA KOJI OBLIKUJU BUDUĆNOST DIGITALNOG OGLAŠAVANJA

Izvor: Adweek

Godišnji izvještaj o internet trendovima Mary Meeker je jedan od najpraćenijih izvještaja u tehnološkoj industriji, a ovogodišnje izdanje podvlači rast mobilnog, posebno na društvenim platformama koje sada kontrolišu većinu trošenja na oglašavanje i vrijeme provedeno od strane korisnika.

Slijedi pregled sedam najzanimljivijih statistika iz prezentacije gospođe Meeker koja sadrži više od 200 slajdova, prema izboru Adweeka.

1. Prihodi od desktop oglašavanja relativno stagniraju, dok mobilno vrtoglavo raste

Oglašivačima je dozlogrdilo da slušaju o „godini mobilnog“, ali prezentacija gđe Meeker pokazuje da mobilno zaista daleko nadmašuje prihode oglašavanja na desktop uređajima.

Prihodi od internet oglašavanja su u 2015. godini dostigli 60 milijardi USD, što je povećanje od više od 20 odsto u odnosu na 2014. godinu. Prihodi mobilnog oglašavanja su porasli za više od 66 odsto, dok je povećanje za desktop uređaje samo 5 odsto.

U međuvremenu, potrošači troše 25 odsto svog vremena na mobilnim uređajima, na koje otpada ukupno 12 odsto oglašivačkih budžeta. Po procjeni Meekerove, to znači da je u igri 21 milijarda USD neiskorištenih prilika za brendove iz Sjedinjenih Američkih Država da sustignu načine na koje ljudi konzumiraju medije.

Poređenja radi, potrošači troše 22 odsto svog vremena na desktop uređajima, a oglašivači izdvajaju 23 odsto budžeta za desktop oglašavanje.

2. Ovo je igra u kojoj Google i Facebook pobjeđuju
Sviđalo se to nekom ili ne, Mark Zuckerberg je stvorio juggernauta oglašavanja. Između 2014. i 2015. godine, oglašivački prihodi Facebook-a su porasli za 59 odsto, a većina oglasa je poslužena na mobilnim uređajima. U međuvremenu, Google-ovi prihodi od oglašavanja su porasli za 18 odsto u odnosu na isti period.

Iako Google-ovo povećanje može izgledati skromno u odnosu na Facebook, treba uzeti u obzir da su svi ostali digitalni igrači zajedno povećali prihode od oglasa za 13 odsto.

Zajedno, Facebook i Google kontrolišu 76 odsto internet oglašavanja.

3. Potrošače nerviraju online oglasi
Prezentacija gđe Meeker uključuje i podatke iz video kompanije Unruly, koji pokazuju da procvat online oglašavanja nije baš omiljen kod potrošača.

92 odsto od 3.200 ispitanih korisnika interneta izjavilo je da su razmišljali o korištenju programa za blokiranje oglasa, a 62 odsto je izjavilo da im smetaju preroll oglasi. Studija je takođe pokazala da je zvuk isključen na 81 odsto video oglasa i zahtijeva od potrošača da kliknu kako bi pustili zvuk.

4. Mobilno prednjači u blokiranju oglasa
Govoreći o blokiranju oglasa, Meeker je predstavila i nova istraživanja iz PageFair-a, iz kojih se vidi da više od 400 miliona korisnika globalno blokira oglase koji se poslužuju na mobilnom webu, u odnosu na 200 miliona korisnika desktop uređaja.

Ove rezultate međutim treba uzeti sa dozom sumnje, s obzirom da PageFair prodaje tehnologiju koja pomaže izdavačima da zaobiđu ad blokere, te zbog činjenice da je blokiranje oglasa na mobilnim uređajima prisutno tek godinu dana.

5. Kraće je bolje
Meekerova je skrenula pažnju na dvije prošlogodišnje Snapchat kampanje, jednu zaSpotify i drugu za Furious 7 Universal Pictures-a, kao primjere kako kratki videi funkcionišu na mobilnim uređajima.

Universal Pictures je sponzorisao Live Story za Ultra Music Festival Miami u martu 2015 koji je generisao više od 14 miliona pregleda. U decembru, Spotify je povećao namjere za pretplatu za 30 odsto kada su proveli kampanju u sekciji Discover, gdje su promovisali svoje top umjetnike godine.

6. Milenijalci su i dalje na Facebook-u
Uprkos stalnim izvještajima da Facebook više nije cool za tinejdžere i mlade, ova društvena platforma i dalje dostiže do najviše milenijalaca, prema podacima comScore-a.

U podacima su mjerene prosječne mjesečne minute po posjetitelju, gdje su Facebook,Instagram i Snapchat imali najveći doseg.

Zanimljivo, Yahoo-ov Tumblr dostiže tek nešto više od 20 odsto korisnika između 18 i 34 godine, ali ima prosjek od 200 minuta provedenih po korisniku mjesečno. Twitter s druge strane ima doseg od 50 odsto milenijalaca, ali ima znatno manje prosječno provedeno vrijeme.

7. U chatu je budućnost
Brendovi sve više prihvataju botove i chat-marketing, i to s dobrim razlogom.

Grafikon ispod prikazuje brzi uspon platformi WhatsApp, Facebook Messenger i WeChat u proteklih šest godina, u odnosu na Instagram, Twitter i LinkedIn koji su bazirani na sajtovima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: