Kakva nam je poslovna klima?

Naša država je jedan od geoekonomskih dragulja na zemlji. Državljani BiH uvide potencijal svoje rodne grude, tek kad otputuju u druge države pa naprave komparaciju. Zašto? Zato što drugi iskoriste blagodati koje im pruža njihova teritorija, jer su kreirali sistem u kojem svako radi svoj dio posla, tako imamo situaciju da se mi ibretimo kako dobro funkcioniše Njemačka, a oni se nama čude kol’ko jednostavne stvari komplikujemo.

Zašto tako radimo? Ne znamo ni mi sami, jer je tako već godinama, a, da bi se stvari značajno promijenile, morao bi svako isključivo da radi svoj posao. No, nismo toliko „zaglibili“ u vlastite zavrzlame, imamo svijetle primjere poput općina Tešanj, Goražde, Gradačac,  ali je činjenica da moramo konkretno u poslovnoj sferi promijeniti politiku rada i djelovanja.

Svima je jasno koliko je komplikovana naša administracija kako za domaće poduzetnike tako i za strane investitore. Umjesto da nadležne institucije urade sve kako bi se bespotrebne procedure olakšale kako bi dostigli nivo značajno veće zaposlenosti – oni godinama diskutuju o sprovođenju reformi. Poražavajuća je činjenica da na probleme kao i rješenja ekonomskih pitanja BiH, unutrašnjoj politici naše države treba da ukazuju međunarodne vladine organizacije, visoki predstavnici kao i ambasadori zemalja EU.

Interesantno je da organizacije kao i investitori uistinu ukazuju na probleme i propuste bh. sistema, ali čelnici vladajućih partija se ponašaju kao da im to nije apriori za implementaciju.

Umjereno do pretežno oblačno sa kišom – kažu strani investitori

Foreign Investors Council/Vijeće stranih investitora je jedna od organizacija koje ukazuju na propuste i probleme u poduzetništvu. Osim što ističu promašaje u biznis sferi, efikasno rade na njihovom prevazilaženju. Oni smatraju da su strane investicije ključna komponenta ekonomskog razvoja svih zemalja u tranziciji, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Nužno je istaći da je Vijeće razvilo saradnju sa brojnim državama koje ulažu u BiH kako bi potakle ekonomski razvoj.

U koje su sve sektore strani investitori uložili novac – možete vidjeti u grafikonu.

 

strane-investicije

Zanimljiv je podatak da 10 posto novčanih sredstava ide u nepoznate svrhe. No, to nas baš i ne čudi, jer se često pitamo na šta se troše milijarde koje se doniraju u našu državu. Realno stanje jeste da građani u BiH ne primijete da se dešavaju značajne promjene na ekonomskom polju.

Interesovalo nas je koje su to države koje najviše ulažu. Podatak koji se navodi u publikaciji Poslovni Barometar ukazuje da su to: Austrija, SAD, Italija, Turska Belgija, Njemačka, Srbija, Švedska, Švicarska kao i sama BiH.

najveci-broj-investitora

 

Kada ove postotke pretočimo u novac, dobivamo milionske iznose. I onda nikako u teoriji nije logično da se tolika ulaganja ne primijete.

Podatak koji ističu iz Vijeća stranih investitora da i sami  investitori nisu zadovoljni poduzetništvom u BiH. Analize koje su sproveli doveli su ih do podataka da 71 posto stranih investitora (koji su uložili svoja sredstva u BiH) smatra da se poslovna klima nije promijenila, a 29 posto smatra da se pogoršala.

ocjena-poslovne-klime

 

Kao razloge za ovako lošu ocjenu poslovne klime u BiH članice Vijeća stranih investitora su istakle: političku nestabilnost, obimnu birokratiju i administraciju, neefikasnost izvršenja sudskih odluka, kao i zakonodavstvo koje ne potiče zajednička ulaganja.

nezadovoljstvo

Statistički podaci su promjenljivi i variraju iz godine u godinu, ali ono što je teško promijeniti već godinama jeste svijest građana i lidera o poduzetništvu u BiH. Ne možemo ići naprijed sve dok očekujemo da nam drugi kreiraju pravila i norme po kojima treba raditi.

Promjene počinju od pojedinca, teško jeste, ali nije nemoguće. Poduzetništvo je ključ za uspjeh, zaštone guramo kola u tom smjeru?

Olakšavajmo, ne otežavajmo!

izvor:poslovnisvijet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s