Nezaposlenost mladih. Otkrijte uzroke.

U određenim zemljama svake dvije od tri mlade osobe su nezaposlene, dok je u drugima to rijedak fenomen.

Zemlje u razvoju na južnom Mediteranu i u subsaharskoj Africi imaju najviše stope nezaposlenosti mladih u svijetu. Stope nezaposlenosti rastu sa obrazovanjem i češće su u urbanim sredinama. Također, u ovim regijama situacija je mnogo lošija za žene kada je u pitanju nezaposlenost.

Na osnovu sadašnjih trendova može se zaključiti da je većina visokorazvijenih zemalja osmislila način kako riješiti problem nezaposlenosti mladih ljudi, održavajući stope nezaposlenosti mladih na niskom nivou. Worldatlas donosi faktore koji u tim zemljama osiguravaju mladima pronalazak zaposlenja. Navodimo Vam neke od najznačajnijih.

Obrazovni sistem

Većina zemalja sa niskom stopom nezaposlenosti ima vrlo pristupačnu i efektivnu obrazovnu infrastrukturu. Omogućavaju mladima da raspolažu većim znanjem o onome za šta su se obrazovali, i pripremaju ih da ta znanja primijene na tržištu rada. Zemlje poput Katra, Tajlanda i Kube poznate su po tome da imaju sveobuhvatno i napredno obrazovanje koje podstiče razvoj mladih i često je uzrok dolaska stranaca u navedene zemlje isključivo radi obrazovanja.

Raniji odlazak u penziju

Većina zemalja koje imaju niske stope nezaposlenosti mladih poput Burkine Faso i Madagaskara, također, ima i nisku dobnu granicu odlaska u penziju. U tim se zemljama za ljude od 50 godina očekuje da odu u penziju, za razliku od Njemačke gdje ljudi sličnih godina i dalje rade i time smanjuju mogućnosti zapošljavanja mladih. Zemlje sa nižom starosnom granicom odlaska u penziju pružaju veću mogućnost zaposlenja mladima koji su tek završili svoje formalno obrazovanje i time uzrokuju smanjenje stope nezaposlenosti mladih.

Kreiranje poslovnih prilika

Države sa najnižim stopama nezaposlenosti znaju kako da kreiraju više poslovnih prilika, što se pozitivno odražava i na mlade. U državama poput Katra ili Kambodže privatni sektor je značajno uključen u pružanje novih poslovnih prilika mladima čime smanjuje nezaposlenost mladih. Međutim, u državama poput Norveške, gdje je javni sektor glavni poslodavac, starosna granica odlaska u penziju je duža, a uslovi za zapošljavanje zahtjevniji, što mladima ograničava zapošljavanje.

Diverzifikacija zaposlenja

Visokoplaćeni uredski poslovi, bez obzira na to koliko primamljivi bili, nisu jedini izvor zaposlenja i često su nepristupačni mladima. Takvi poslovi su područje fokusa mnogih razvijenih zemalja sa visokim stopama nezaposlenosti, što utječe na disproporcije kada je riječ o nezaposlenosti mladih i radne snage u cjelini. Zemlje poput Kube i Tajlanda imaju raznolike mogućnosti zaposlenja mladih, od kojih su mnoge sa nižim potrebnim kvalifikacijama. U suštini, mnogi od tih poslova su vrlo dobro plaćeni, sa prihodima koji su u globalnom smislu slični prihodima koje radnici svih starosnih grupa ostvare.

Strategija i/ili kultura

Zemlje sa najnižom stopom nezaposlenosti pokazale su sposobnost da iskoriste vlastite potencijale, što im je veoma pomoglo da osiguraju zaposlenja mladima. Ipak, preostaje pitanje da li su ove zemlje bolje opremljene da osiguraju prilike za posao mladim ljudima, ili su kulturne vrijednosti i drugi faktori za zapošljavanje značajniji.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s