Kako da radite i kada Vam se ne radi

Weekly-to-do-list-invincibleinc.com_

Charles Dickens je rekao kako je odugovlačenje lopov vremena kojeg treba uhvatiti.

Odugovlačenje i otezanje na radnom mjestu najveći su neprijatelj produktivnosti. Najčešće nam se prikradu kada smo umorni ili kada nam je dosadno. Stvari postaju posebno ozbiljne kada otezanje pri izvršenju radnih zadataka postane navika. Zbog toga mnogi uposlenici ne završavaju poslove koji su ispred njih sve vrijeme. Nakon toga obično slijedi trka s vremenom i rad dokasno.

Budući da je nastupilo ljeto, „sezona odugovlačenja“ je počela. Svako od nas može doći u situaciju da trati vrijeme razmišljajući o tome gdje bi volio biti sa svojim prijateljima ili porodicom. Ovu lošu naviku možemo promijeniti samo ukoliko se suočimo s izgovorima koji stimuliraju odugovlačenje i lijenost.

„Ne znam odakle bih počeo/la?“

Često nas složenost zadatka koji nam je povjeren paralizira i dovodi u poziciju da odugovlačimo s njegovim izvršavanjem. Slično jelenu koji se nađe ispred svjetala kamiona, bezidejno se ukočimo. Međutim, svaka minuta na poslu je dragocjena kada dobijemo zahtjevan zadatak. Stoga je razmišljanje o težini poduhvata koji nas čeka potpuno beskorisno.

U ovakvom scenariju najbolje je sebi pomoći „razbijanjem“ kompleksne obaveze na manje dijelove s kojima se možemo uhvatiti ukoštac. Odredite sebi vremenski period koji Vam je potreban da završite jedan od tih fragmenata.

„Previše toga me ometa!“

Često se znamo upetljati u mrežu manjih i nevažnih poslova koji nam odvlače pažnju od stvarnog zadatka. Provjeravamo mailove, telefoniramo, čitamo vijesti – radimo sve ono što nas odvlači od najvažnije obaveze koja nam je povjerena. Biti zauzet nije baš isto što i biti produktivan.

Najbolje što možete učiniti u ovakvoj situaciji jeste da sebi predočite posljedice odugovlačenja s kojima ćete se morati suočiti ukoliko ono uzme maha. Prijekor pretpostavljenog je najmanje što možete očekivati.

„Suviše je jednostavno, lahko ću to završiti!“

Jednostavni zadaci zatvaraju ljude u začarani krug odugovlačenja u kojem izgube mnogo vremena. Stalno pomjeramo njihovo izvršavanje jer ih ne posmatramo ozbiljno.

Međutim, uzmimo za primjer prost posao kao što je unošenje podataka. Djeluje beznačajno, ali, ukoliko ih pogrešno unesemo, napravit ćemo ozbiljan problem nekome ko na osnovu njih kreira analize važne za poslovanje kompanije

„Suviše je dosadno!“

Ne odugovlačimo uvijek zbog suviše složenih ili jednostavnih zadataka. Ponekad je riječ o nečemu što nas nikako ne interesuje.

U ovakvim slučajevima najbolje je postaviti „dosadne obaveze“ kao prioritet bez čijeg izvršavanja ne možemo preći na ostale poslove. U suprotnom, imat ćemo hrpu nagomilanih “dosadnih” zadataka.

Preuzeto sa: http://www.forbes.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s