Na području TK-a najveći broj obrtnika

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Informaciju o stanju obrta na području Tuzlanskog kantona za 2015. godinu s pravcima razvoja.

“Iako se u Federaciji BiH bilježi konstantan pad registrovanih obrta, Tuzlanski kanton bilježi rast broja obrta”, kazao je na današnjoj pres-konferenciji ministar razvoja i poduzetništva TK-a Nermin Hodžić.

Po njegovim riječima, na području TK-a je registrovano 11.127 obrtnika, od kojih je 30 posto u vlasništvu žena, dodavši da se građani sve više odlučuju za pokretanje vlastitog biznisa.

Hodžić je izrazio nezadovoljstvo iznosom sredstava za podršku obrtnicima s federalnog nivoa, jer je, kako navodi, od 3,9 miliona KM za obrtništvo na područje TK-a usmjereno samo 4,56 posto u protekloj godini, dodavši da se u 2016. očekuje veći obim sredstava.

“Obrtnička komora TK-a predstavlja gotovo 30 posto od ukupnog broja registrovanih obrtnika na području FBiH i strateški je partner Vlade TK-a”, ističe Hodžić.

Od registrovanih djelatnosti dominiraju trgovina i zanatske djelatnosti.

Predsjednik Obrtničke komore TK-a Željko Babić ocijenio je da je jedan od glavnih problema pri vođenju obrta nemogućnost obrtnika da obavljaju uvoz i izvoz, pojasnivši da oni ne mogu uvoziti repromaterijal niti izvoziti svoje proizvode po odluci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) iz marta prošle godine.

Naveo je još neke probleme s kojima se obrtnici susreću, poput nemogućnosti školovanja za više od sto zanata, nemogućnost volontiranja, probnog rada za početnike, te dobijanja kredita kod banaka.

Fena/H.M

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s