Kako od uposlenika do preduzetnika?

Mnogi maštaju o tome da napuste trenutni posao od devet do pet da bi pokrenuli vlastiti biznis. Mnogi uspješni poduzetnici su morali zadržati svoj posao dok nisu dostigli nivo u svom poslu kada je bilo moguće napustiti trenutni posao. Ovo vrijeme prijelaza može biti stresno i teško, pogotovo ako ne uživate u svom poslu, ali ne mora biti tako.

Iako je ambicija važna, ona nije uvijek dovoljna da se krene u novi posao. Održavanje motivacije i želje u toku Vašeg prijelaza od uposlenika do preduzetnika je krucijalno. Lahko je skrenuti sa planiranog puta i biti obeshrabren tokom prijelaznog perioda. Ovo su neke aktivnosti sa kojima možete početi odmah dok ste još uvijek na svom poslu i koje će Vas održati na željenom putu i napretku.

Imati kristalno jasne razloge za pokretanje vlastitog biznisa

Svjesnost razloga zašto želite pokrenuti posao najvažniji je korak koji trebate poduzeti. Možda Vas motivira da budete sami sebi šef, finansijska neovisnost, slobodno vrijeme, kreativnost, ili što možete biti kući s djecom ili pomagati drugima. Bez obzira na to koji su Vaši razlozi i šta Vas motivira i tjera da budete fokusirani, morate biti i svjesni i predani svom snu kada postane teško.

Predanost svom snu

Imati želju da nešto radite znatno je drugačije od obavezivanja na izvršenje. Kada se posvetite svom snu, pristajete na obavezu koja vodi uspjehu. To znači da ste potpuno predani i da ćete pronaći rješenje kada se suočite sa preprekama i da nećete odustati bez obzira na sve. Dajete sebi obećanje i i onda to saopštite ljudima u svom životu.

Kreirati viziju za posao

Razmišljajte o tome šta želite postići u Vašem poslu za godinu dana i napišite to. Budite detaljni i jasni. Opišite sve detalje Vašeg idealnog dana, koje on aktivnosti uključuje, ko su Vaši kupci/klijenti, koliko klijenata/kupaca imate i koliki je mjesečni prihod. Pročitajte Vašu viziju na glas svako jutro i večer, fokusirajući se potpuno na rezultat –  Vaš životopisni posao u procvatu. Sve dok ste fokusirani na rezultat bit ćete sposobni da ignorišete sve negativne misli koje bi se mogle pojaviti.

Posvetite se učenju

Istražite i izučite sve što možete pronaći i što je važno za Vaš posao. Internet obiluje vrijednim informacijama o izgradnji uspješnog biznisa. Upišite kurs, unajmite trenera ili pronađite mentora. Na putu do posla slušajte neka predavanja. Što više naučite, postajete stručnjak u svom polju i imat ćete više samopouzdanja, motivacije i bit ćete uspješniji.

Ostanite pozitivni kada je riječ o Vašem trenutnom poslu

Svaki dan se podsjetite šta to cijenite u svom poslu. Možda imate dobar odnos sa kolegama ili uvijek imate slobodne praznike. Možda je to samo besplatna kahva ili Vaša udobna stolica.

Poenta je u tome da tražite dobre pozitivne stvari. Što se budete više fokusirali na to šta je pozitivno u Vašoj trenutnoj situaciji, ostvarit ćete više uspjeha na svim poljima, uključujući i Vaš posao. Negativne misli Vam crpe energiju, što će Vam otežavati put ka ostvarenju Vašeg sna.

Postavljajte dnevne ciljeve

Pravite male, mjerljive korake svaki dan prema ostvarenju Vaših snova. Naravno, bit će dana kada ćete misliti da niste uopće napredovali. To će na početku biti dosadni dnevni zadaci. Shvatite da je to sve dio Vašeg poslovnog razvoja. Poduzimanjem malih koraka svaki dan, vidjet ćete rezultate. Što više budete napredovali, više ćete imati samopouzdanja i odlučnosti da idete naprijed.

Poduzimanjem ovih radnji dok još uvijek radite svoj dnevni posao, ostat ćete fokusirani, motivirani i predani da pretvorite svoj san u stvarnost. Također, učinit će da vrijeme koje provedete na Vašem poslu leti brže.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s