Malinari odblokirali promet i čekaju na razgovor s otkupljivačima

Nakon više od tri sata blokade, ponovo je uspostavljen promet na magistralnoj cesti M-5 u mjestu Šantići, općina Vitez, koji su jutros blokirali uzgajivači malina, nezadovoljni otkupnom cijenom njihovih proizvoda, potvrdio je uzgajivač malina Ivo Kaščel.

Malinari su protestvovali ispred poslovnice preduzeća “Natural Food” d.o.o. Sarajevo, negodujući jer je otkupna cijene maline snižena na 2,50 maraka za kilogram, dok je prošle godine iznosila od 3,30 do 3,50 maraka.

“Tražimo da cijena bude identična kao i prošle godine, ni feninga manje, jer će to značiti propast propast za malinare. Dok platimo oranje, prskanje, radnu snagu, ne ostane nam ništa.  Ljudi moraju živjeti od nečega. Imam petero djece, svi su u malinama i beru, a ne znam hoću li sutra moći naplatiti. Berba traje već 20 dana, a nitko mi nije marke uplatio”, kazao je Kaščel.

On je istakao da malinari danas do 15 sati očekuju razgovor s predstavnicima preduzeća “Natural Food”, a u suprotnom će opet blokirati magistralnu cestu M-5.

“Blokirat ćemo promet u 15.05 ako ne bude nikakvog razgovora, ali ovaj put ćemo doći sa obitelji”, istakao je Kaščel.

Fena/H.M.

Informacije o firmi koja vrši otkup malina za izvoz:

Natural Food d.o.o. Sarajevo, osnovana 2014. godine je članica NORDIC FOOD GROUP iz Švedske, kao i sestrinska firma Bos Agro Food d.o.o. Sarajevo, koja posluje još od 2004. Osnovna djelatnost kompanja je otkup, zamrzavanje, prerada i pakiranje svih vrsta jagodičastog i bobičastog voća a cjelokupnu proizvodnju izvozi van BiH, između ostalih zemalja u Švedsku, Dansku, Švicarsku, Hrvatsku, Tursku i Austriju. Posjeduje sve neophodne certifikate: BRC certifikat, OK certifikat, Kasher, ISO 9001, koji joj mogućavaju neometan izvoz u sve zemlje EU.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s