Konzorcij holandskih kompanija želi kupiti zeničko preduzeće “Metalno”

Konzorcij preduzeća iz Holandije zainteresovan je za kupovinu kompanije “Matalno” iz Zenice koja je nedavno otišla u stečaj. Predstavnici konzorcija posjetili su u petak, 1.jula, sjedište kompanije u Zenici, izvijestila je FTV.
Iako “Metalno” ima odličnu infrastrukturu i dobre reference u zemljama Evropske unije, Holanđani radnu snagu smatraju njegovom najvećom vrijednošću.
– Kako stvari stoji ovih 150-160 radnika koji su zatečeni u firmi će biti primljeni. Osim toga još 80 do 100 radnika bit će mimalno potrebno za proizvodnju energetskih psotrojenja za holandsko tržište – kaže Elvir Omerović, predstavnik
konzorcija firmi iz Holandije.
Dobro upoznati sa nagomilanim dugovima “Metalnog”, zainteresirani kupci tvrde da mnogo veću vrijednost imaju ugovoreni poslovi i da bi za kratko vrijeme preduzeću mogli vratiti ugled kakav je nakad imalo.
Razgovori o kupoprodaji sa dioničarima će početi kad revizorska kuća iz Holandije sagleda finansijsko stanje u posljednjih pet godina.
Samo jedno pitanje se provlači kroz cijelu priču: Kako to stranci mogu a mi ne? Naše firme šaljemo u stečaj pa prodajemo pošto zašto strancima…bezobrazluk politike!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s