U Makedoniji niko neće da bude pastir

Nezainteresiranost, osobito među mladima, za poslove pastira traje već duže vrijeme i prijeti uništiti tradicionalno stočarstvo, koje je u Makedoniji oduvijek bilo razvijeno, ali i proizvodnju mlijeka i sireva.

Stoga država razmišlja o načinima kako prevladati taj problem i spremna je čak izdvojiti subvencije za osobe koje bi povremeno pravile društvo pastirima. Planina je, kažu, pusta, nema stanovnika, a ni interneta.

Plaće pastira se, inače, kreću od 400 do 500 eura. Niko, međutim, ne želi biti pastir, što poljoprivrednike dovodi unezgodnu situaciju pa moraju, čak, da smanjuju broj grla. Sve to, kažu stručnjaci, ugrožava proizvodnju tradicionalne hrane.

“Ovakvo stanje traje duže i prijeti da uništi tradiconalno stočarstvo. U mnogim slučajevima će značiti kraj tradicionalne pripreme sira u mljekarama, zamiranje starih recepata i zatvaranja mnogih poduzeća koja postoje u ovom području”, upozorio je Ivica Sofronievski iz Gostivara koji posjeduje farmu od 2.500 ovaca.

Prema njegovim riječima, niko ne želi sjediti u planini za 500 eura pa pomoć traže u Albaniji, odakle, kako kaže, uglavnom dolaze stare osobe. Njegova farma trenutno zapošljava osam pastira od kojih je polovina iz Albanije.

“Situacija bi se mogla poboljšati ako se bude radilo na infrastrukturi do planinskih pašnjaka, koji su praktički odsječeni od civilizacije.

Struje ima rijetko, a gotovo sva sela su napuštena”, priča Sofronievski i dodaje da se pritom mora sprovoditi i obuka za pastira.

Zato su, kaže, u saradnji s Ministarstvom prosvjete dogovorili uvođenje modela obuke za pastire, a kandidati će provoditi po mjesec dana na planini gdje će imati osigurano spavanje, hranu i piće, a fokus će im biti na praktičnom radu.

Mome Mladenovski iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razloge za pad broja stoke vidi u niskoj profitabilnosti, nedostatku infrastrukture, struje i interneta na planinskim pašnjacima.

Mladenovski stoga predlaže da država osigura subvencije za ljude koji bi “pravili društvo” pastirima u planini. Njihov zadatak bi bio da izvjesno vrijeme provode s pastirima.

“Više od 400 makedonskih sela su bez stanovnika ili ih ima po dvoje troje, a broj ovaca se za 30 godina smanjio za jednu trećinu”, zaključio je Mladenovski, prenosi Tanjug.

//poslovnisvijet/Fena/H.M.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s