U Tuzlanskom kantonu bez konkursa zaposleno 200 ljudi

Bez konkursa u javne ustanove u Tuzlanskom kantonu zaposleno je više od 200 ljudi, podaci su Komisije za borbu protiv korupcije i mita Skupštine TK.

“U Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla mimo konkursa zaposleno je 166 osoba, u Zavod za zapošljavanje 12, a u Zavod zdravstvenog osiguranja 38 osoba”, potvrđeno je u Komisiji.

Na osnovu anonimnih prijava, Komisija je proslijedila informaciju inspekciji, koja je obišla ove ustanove i utvrdila nezakonitosti u zapošljavanju te sačinila nalaz, koji je dalje proslijedila Kantonalnom tužilaštvu Tuzla.

“Neka svako odgovara za svoja djela. Tražimo da se radi u skladu sa zakonom i pravilnikom. Istina je da je zakonom koji je na snazi data velika ovlast direktorima da oni mogu primati uposlenike bez konkursa. Mislim da se na to više treba fokusirati Skupština TK oko izmjene zakona”, rekao je Asmir Hasić, predsjednik Komisije za borbu protiv kompcije i mita Skupštine TK.

Vlada Tuzlanskog kantona je 2014. godine donijela Odluku o načinu prijema zaposlenika u radni odnos u javnim službama.

Prijem radnika u javnim ustanovama, javnim preduzećima i drugim javnim službama, kao što su vanbudžetski fondovi, specijalizirane organizacije, regulatorna tijela i drugim, čiji je osnivač TK, obavezno je vršiti putem javnog konkursa odnosno javog oglasa.

Prijem radnika obavlja se na osnovu prethodno utvrđenih uslova i kriterija, objavljenih u jednom dnevnom listu i na web stranici Vlade TK kako bi se obezbijedilo pravo građana na jednak pristup javnim službama.

Međutim, kako ističe Sabit Zekan, član Komisije, u svim javnim institucijama u kantonu zapošljavanja idu mimo konkursa.

“To je klasična korupcija. Direktori samovoljno zapošljavaju koga hoće. Zapošljavaju stranačke kolege, prijatelje, djecu, rodbinu. U UKC Tuzla imamo situaciju da se dominantno zapošljavaju djeca doktora koji rade u ovom centru, a koji odlaze u penziju. Djeca ekspresno i završe fakultet, pa onda imamo situaciju da nas takvi liječe u UKC-u. To je vrsta zločina prema svom narodu, jer se zapošljavaju podobni, a ne sposobni”, kaže Zekan.

Dodaje da Vlada TK nije ukinula odluku donesenu 2014. godine.

Na potezu je Tužilaštvo TK, od kojeg Komisija očekuje da utvrdi odgovornost direktora koji su zapošljavali suprotno zakonu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s