Žene su neiskorištena snaga u privredi BiH

Žene su značajna, ali nedovoljno iskorištena snaga u privredi Bosne i Hercegovine, te je stopa učešća žena BiH u radnoj snazi od 43 posto niska u poređenju s globalnim prosjekom od 52,5 posto. Stoga je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) raspisala javni poziv za podršku u implementaciji Programa podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa.

PRIJAVE

Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) Američke agencije za međunarodni razvoj pozvao je sve jedinice lokalne samouprave u BiH da dostave prijavu na javni poziv, a kako nam je kazala Amila Dedić, konsultantica USAID Programa podrške marginaliziranim grupama, zainteresirane jedinica lokalne samouprave trebaju se prijaviti najkasnije od 27. jula.

“USAID/PPMG i jedinica lokalne samouprave udruženim će sredstvima formirati Preduzetnički fond za žene. Za 1 KM investiran od jedinice lokalne samouprave, USAID/PPMG će također investirati 1 KM. Ukupna sredstva podrške od USAID/PPMG-a će iznositi 340.000 KM, što znači da bi ovom inicijativom stajalo na raspolaganju do 680.000 KM za pokretanje biznisa”, istakla je Dedić.

Prema njenim riječima, ovaj program će podržati pokretanje i razvoj biznisa ženama žrtvama nasilja, osobama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, nezaposlenim mladim ženama.

“Pomoć je usmjerena marginaliziranim grupama žena jer smo svjedoci da nepovoljan položaj žena i poražavajuće statistike o učešću žena svakodnevno dovode žene na margine društva”, naglasila je Dedić.
Sa odabranim jedinicama lokalne samouprave program će dogovoriti model koji će se primjenjivati u raspodjeli sredstava za razvoj biznisa. Model će definisati od načina uspostave Fonda do oblasti koje će biti podržane.

MENTORING

“U nekoj lokalnoj zajednici možda neće biti nikakvog ograničenja, a u nekim će se možda podržavati samo određena grana poljoprivrede ukoliko postoje određeni pokazatelji za takvo usmjerenje sredstava. Također, svakom odobrenom biznisu će se pružiti mentorska podrška u prvoj godini djelovanja”, istakla je Dedić.

Ona je dodala da još nije poznat tačan broj biznisa koji će biti podržani, jer će to uvelike zavisiti od vrste biznisa koji će se prijavljivati, kapaciteta kojim već raspolažu pokrenuti biznisi, preduslova za razvoj određenih vrsta biznisa na području odabranih jedinica lokalne samouprave.

“Nakon podrške razvoju biznisa, program će pratiti daljnji razvoj biznisa u koje će se uložiti sredstva iz Fonda. Dobri rezultati, održivost biznisa, nova zapošljavanja, rješavanje društvenih problema svakako će biti odlični pokazatelji da treba nastaviti ulagati u ovakve programe i sigurna sam da će jedinice lokalne vlasti u budućnosti više ulagati u aktivne mjere zapošljavanja”, poručila je Dedić.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s