Nijemci planiraju proizvoditi dijelove za automatske mjenjače u Derventi

Predstavnici firme “Vebo” iz Njemačke zainteresovani su za proizvodnju alata kojima se izrađuju dijelovi za automatske mjenjače u Derventi, a s tim u vezi razgovarali su danas sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i njegovim saradnicima o pronalasku lokacije na kojoj bi firma gradila pogon.

Vlasnik firme Aksel Viting izjavio je novinarima da im za početak treba 10.000 metara kvadratnih zemljišta, te da planiraju početi sa pet do deset ljudi, a u budućnosti planiraju proširenje na 30.000 metara kvadratnih zemljišta i sa oko 30 zaposlenih radnika.

“Derventin položaj je veoma dobar, kratki su putevi između velikih gradova. Ima dobar potencijal i mentalitet ljudi”, izjavio je Viting.

Osim njega, delegaciju je činio i glavni menadžer Ditmar Šlajer i Slavica Brčin.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo što predstavnici njemačke firme “Vebo” žele pokrenuti proizvodnju u Derventi i izjavio da u tom pravcu od lokalne zajednice mogu očekivati podršku.

Simić je tokom razgovara naglasio da u Derventi posluje dosta inostranih firmi, 14 austrijskih, 10 italijanskih i tri njemačke, ali i značajan broj domaćih preduzeća.

“Nudimo zemljište koje se nalazi na veoma dobrim lokacijama, a čija cijena se kreće od pet do 10 evra. Imaju mogućnost da kupe zemljište i objekte čija je gradnja počela, a vlasnici ih žele prodati ili da dođu do zemljišta na kojem će početi gradnju”, rekao je Simić.

On je dodao da lokalna zajednica veoma brzo reaguje kada su u pitanju inostrani ulagači i svu potrebnu dokumentaciju izdaje za veoma kratko vrijeme, kao i da je Derventa sredina sa najmanjom stopom nezaposlenosti i zaduženosti.

Firma “Vebo” posluje u Njemačkoj i ima oko 100 specijalizovanih radnika.

Predstavnici firme izrazili su spremnost da sarađuju sa školom koja obrazuje kadrove, posebno mehatroničare.

“Ovdje ne možemo obučavati ljude, ali daćemo podršku u finansijskom dijelu i nabavci mašine na kojoj će se učiti u školi. Obučeni kadrovi radiće kod nas ili u drugim firmama”, rekao je vlasnik njemačke firme.

Njemačka firma već godinu dana uspješno sarađuje sa firmom “Triket” vlasnika Dragana Babića iz Gornjih Cerana, opština Derventa, a od kojeg su čuli mnogo pozitivnih informacija u vezi sa Derventom, što je dodatni razlog da otpočnu proizvodnju na ovom prostoru.

//akta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s