Otvorena hladnjača kompanije ‘Euro stil’ kapaciteta 2.500 tona

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da će BiH u narednom periodu postati regionalni lider u proizvodnji i izvozu malina.

“Spoljnotrgovinski bilans u proizvodnji maline prešao je 50 miliona KM i mislim da će se vrlo brzo udvostručiti jer za to imamo jako povoljne uslove”, rekao je Šarović u Doboju, nakon ceremonije otvaranja hladnjače firme “Euro stil”, koja posluje u okviru “Hifa-oil” grupacije.

Šarović je naveo da je riječ o važnoj investiciji za grad Doboj i čitavu regiju, koji će, zahvaljujući kapacitetu hladnjače od 2.000 tona skladištenog prostora, biti lider u proizvodnji i plasmana voća na domaće i inostrano tržište.

On je istakao da resorno ministarstvo podržava ove i slične aktivnosti, jer grad Doboj sa opštinom Tešanj i okolnim lokalnim zajednicama može biti motor razvoja BiH.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović rekao je da će grad subvencionisati sa 10 odsto cijene po prodanom kilogramu proizvoda koje poljoprivrednici budu predavali u hladnjaču “Euro stil”.

Direktor preduzeća “Euro stil” Kemal Mujkanović rekao je da je hladnjača ima najsavremeniju opremu i da je po standardima ISOO I HASAP.

On je istakao da je hladnjača već počela sa radom, da je fokus na jagodičastom voću, te da će u skladu sa potrebama tržišta uvesti i druge kulture.

Mujkanović navodi da je cilj preduzeća da izvozi krajnje proizvode, a ne sirovine.

Koperanti su iz Republike Srspke i Federacije BiH, a kupci iz zemalja EU. Za potrebe hladnjače stalno je zaposleno oko 60 radnika.

Svečanosti su prisustvovali Aleksandar Popović iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, premijer i resorni ministar Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i Himzo Smajić, načelnik opštine Tešanj Suad Huskić i druge zvanice.

//akta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s