Pad izvoza piva iz BiH za 40% u 2016.

Za prvih pet mjeseci 2016. u odnosu na isti period 2015. izvoz piva pao je za 255.566 KM, što predstavlja pad od gotovo 40%, što je katastrofalan pokazatelj, konstatovano je na sjednici Odbora Grupacije proizvođača piva u BiH pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.
Ovakvim indikatorima je doprinio značajan pad izvoza piva u bocama za gotovo 40%, te pad izvoza piva u ambalažama do 10 litara za 55%.
Izvozne vrijednosti su gotovo zanemarive u odnosu na uvozne vrijednosti. Zabilježen je trend konstantnog povećanja uvoza u posljednje četiri godine. Ova činjenica je rezultirala deficitu i njegovom konstantnom povećanju u proteklom periodu, što ukazuje na neophodnost da se ovakav odnos izvoza i uvoza promijeni.
Na sastanku su doneseni zaključci da se uputi inicijativa prema nadležnim državnim institucijama da se organizuje zajednički sastanak na kome bi se raspravljalo o mogućim rješenjima ključnih problema sa kojima se susreće pivarska industrija.
Na sjednici Odbora Grupacije Nicholas Penny, direktor Banjalučke pivare, preuzeo je mandat predsjednika Odbora Grupacije, saopćeno je iz VTK BiH.
//ekapija

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s