Od njive do trpeze hrana poskupi 10 puta

Odavno je poznato da u lancu hrane od njive do trpeze, ili od proizvođača do potrošača, najviše zarade trgovci, najmanje proizvođači, a ceh plaćaju – potrošači.hrana.Roba dok stigne do rafa ili tezge, po pravilu, promijeni više posrednika, svako uzme svoj „dio kolača“, što nekad i desetostruko podiže cijene namirnica.

Ranije su postojale zadruge koje su otkupljivale robu od proizvođača, koji su bili sigurni da će ono što se proizvede biti i plaćeno. Sada je, nažalost, proizvođač prepušten samom sebi, kako se snađe.

Da ne bi propadala roba, pošto se uglavnom radi o voću i povrću, proizvođači su, kako ističu u Centru potrošača Srbije, primorani da je prodaju nakupcima.

“Nedavno smo imali situaciju kada su proizvođači nakupcima prodavali paradajz po cijeni od 10 dinara po kilogramu, a na našim pijacama on je prodavan višestruko skuplje, po 100 dinara, i tek je prije nekoliko dana pala cijena”, kaže Vera Vida, predsednica CEPS-a.

Proizvođač u Srbiji ne može da se poredi s kolegama iz evropskih zemalja iz prostog razloga što država njima obezbjeđuje određene subvencije i garantuje otkup, što kod nas u Srbiji to ni izdaleka nije tako. Proizvođač sam nalazi trgovca kojem će da proda robu, i to nije trgovac koji odmah ide na pijacu, već se nekoliko njih „ugradi“ u cijenu dok roba stigne do tezge.

Tako su u jeku sezone paprene cijene povrća i voća. Agroekonomista Milan Prostran kaže da na srpskim pijacama ima sve manje proizvođača a sve više preprodavaca, što u dobroj mjeri i podiže cijene povrća i voća. Prema njegovoj procjeni, hrana u prosjeku promijeni tri ruke do finalnog kupca. “jeftinije robu od seljaka, pa angažuju prodavce koji rade za simboličnu nadoknadu”, konstatuje Prostran, i dodaje da to ništa nije novo, da ih je i u prethodnom sistemu bilo.Nakupci, naravno, rade na crno i dobro su organizovani, otkupljuju i do nekoliko puta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s