Sedam vrsta ‘zdrave hrane’ koje su zapravo prikriveni ‘Junk food’

Svi smo zatrpani preporukama o zdravoj prehrani i super namirnicama uz koje ćemo se riješiti otrova iz organizma i ostati zauvijek mladi. Opsesivno na ambalaži proizvoda tražimo oznake ‘organsko’, ‘low fat’, ‘bez glutena’ i slično i automatski pretpostavljamo da je takva hrana zdrava. Međutim, ono što se najčešće reklamira kao zdravo, uopće ne mora i biti takvo, piše Independent.

Evo najčešćih zabluda:

1. Cjelovite žitarice

Studije pokazuju da današnji takozvani ‘zdravi kruh’ može izazvati upalne procese i povećati razinu kolesterola. Naime, današnje cjelovite žitarice procesuiraju se na drugačiji način od onih iz, primjerice, 1960-ih.

2. Nektar agave

Ovo je najnoviji trend i moguće ga je naći u trgovinama sa zdravom hranom. Nektar agave koristi se kao zamjena za šećer, a kako je puno slaži od šećera ili meda, treba ga u čaj, kavu ili kolače staviti značajno manje. Međutim, dodajući agavin nektar svejedno dodajete šećer tako da je zdravstvena prednost gotovo nepostojeća.

3. Energetske pločice i müsli

Iako su dobre kao mali zalogaj nakon vježbanja, energetske pločice neće pomoći onima koji ne vježbaju jer sadrže puno šećera i kalorija. Osim toga, često sadrže i bijelo brašno, fruktozu, sirup kukuruza i ostale zaslađivače. Konzumiranjem energetskih pločica svakodnevnoj prehrani dodajete još po 300 ili 400 kalorija.

4. Veganska slanina

Ova zamjena za meso reklamira se kao idealna zamjena za one koji žele uživati u slanini, a svejedno ne jesti meso. Problem je što je ova namirnica vrlo procesuirana te najčešće sadrži mnogo masnoće i šećera.

5. Voćni smoothieji

Ljudi pretpostavljaju da su voćni smoothieji dobri jer sadrže samo voće. No zaboravlja se da i voće sadrži mnogo šećera. Liječnici upozoravaju da ako pijete voće umjesto da ga jedete, možete zapravo unijeti puno više. Umjesto toga bolje je koristiti zube i voće jesti onako kako je priroda i zamislila.

6. Low fat jogurt

Ovo je trik od samog naziva jer proizvođači znaju da ljudi radije kupuju stvari s oznakom ‘low fat’. Iako takvi proizvodi doista mogu imati nešto manji udio masnoća, šećera imaju uglavnom isto ili više kao i standardni proizvodi. Osim toga, mnogi od tih proizvoda uopće ne sadrže korisne probiotske bakterije jer su nakon fermentacije pasterizirani čime su sve dobre bakterije eliminirane.

7. Sušene brusnice

Ova popularna grickalica sadrži mnogo šećera i jako malo vitamina, a ljudi ih jedu u velikim količinama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s