Bh. građani po posao u Katar?

Posljednjih godina u Bosni i Hercegovini veliki broj mladih se opredjeljuje za odlazak u strane države i to isključivo zbog posla. Kada se suočite sa surovom realnošću života u Bosni i Hercegovini, gdje je visoka stopa nezaposlenosti a primanja niska, počnete istraživati mogućnosti koje Vam se nude van granica Vaše države.

Katar je jedna od država koja je postala primamljiva za bh. građane.

Uprkos izuzetno visokim temperaturama i drugačijem načinu života, bh. građani pristaju na posao u Katru. Od 2014. godine na snazi je Sporazum o zapošljavanju između BiH i Države Katar koji je otvorio vrata nezaposlenim osobama iz naše zemlje da se zaposle u Katru i to u skladu sa radnim ponudama i potrebama za radnom snagom u ovoj državi. Sporazum predviđa zapošljavanje na period od godinu dana uz mogućnost produženja ugovora.

Radnicima iz BiH se garantuje plaća, otpremnina, prevoz iz BiH i povratak u zemlju, plaćena povratna karta tokom odmora, plaćeni prekovremeni sati, zdravstvene usluge i smještaj.

Interesantan je podatak da ovakav sporazum s Katrom ima samo nekoliko država. Uglavnom, države imaju odobrene kvote za zapošljavanje svojih građana. S druge strane, to ne treba da nas iznenađuje jer je velikom broju državljana Katra dozvoljena kupovina zemljišta i nekretnina u našoj državi, što im nije omogućeno u velikom broju drugih država. Tako da je moguće da je sporazum ujedno i kompromis između dvije države.

Važno je istaći da u Katru 80 posto radne snage čine stranci, gdje su bh. građani procentualno najviše zastupljeni. Stranci u Katru ne mogu dobiti državljanstvo ni nakon deset godina rada, samo stalni boravak i ugovor koji je na određeni vremenski period. Ovaj podatak nije prepreka bh. građanima koji su se odlučili na rad u Katru, jer je njihov primarni cilj isključivo zarada.

Katar konstantno objavljuje oglase za posao koji uključuju sve sektore i struke.

Važno je istaći da prilikom apliciranja za posao u Katru treba voditi računa o internetskim stranicama na kojima se traži posao. Kao i u svim zemljama svijeta tako i u Katru ima lažnih oglasa i zloupotreba radnika. Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH tvrde da svi oglasi za poslove u Katru koji se trenutno nude na internetu, putem novina ili na neki drugi način, nisu povezani sa potpisanim sporazumom. To znači da je, ukoliko želite da nađete provjeren posao u Katru, potrebno da se obratite Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Poslovne prilike su za razliku od Bosne i Hercegovine u drugim državama mnogobrojne, a uspjeh zavisi od Vas. Da biste uspjeli, ne smijete dozvoliti da Vas početni neuspjeh pokoleba.

//poslovnisvijet

Leave a comment