Slovenija, Njemačka i Katar zaposlit će 7.100 osoba iz BiH

Agencija za rad i zapošljavanje BiH izradila je prednacrt programa rada za 2017. godinu, u kojem se navodi da će prioritet biti stavljen na međunarodne sporazume u oblasti zapošljavanja, piše bh. novinska agencija Patria.

Tako će fokus biti stavljen na realizaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji. U 2017. godini očekuje se zapošljavanje oko 3.100 radnika iz BiH.

Isto tako u planu je realizacija Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj na poslovima njegovatelja i na realizaciji zapošljavanja radnika ostalih zanimanja iz BiH. Predviđeno je zapošljavanje najmanje 2.000 radnika putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, te njihovo evidentiranje kod službi i zavoda zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, a na osnovu Uredbe Savezne Republike Njemačke o liberalizaciji tržišta rada za zemlje Zapadnog Balkana za period 2016.-2020.

Također će se pristupiti provođenju aktivnosti na realizaciji Sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o privremenom zapošljavanju državljana BiH u Republici Srbiji i državljana Republike Srbije u BiH, ali nije navedena broj osoba koje bi mogle biti zaposlene.

Prema Sporazumu koji je ratifikovan u junu 2016. godine između Vijeća ministara BiH i Vlade Katara u 2017. godini očekuje se zapošljavanje minimalno 2.000 ljudi iz BiH u katarskim kompanijama.

Prema evidenciji Agencije u maju 2015. godine bilo je 518.857 nezaposlenih osoba. U FBiH 373.378, u RS 133.979 i Brčko Distriktu 11.500 osoba.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s