Helen Doron – Vrijednost ranog obrazovanja djece

Većina djece prvo formalno obrazovanje stječe u vrtiću. Nedavna naučna istraživanja dokazala su da učenje i mentalni razvoj djece počinje odmah nakon rođenja. Tokom prve tri godine dešava se važan moždani razvoj djece.

Prije 30 godina lingvista i pedagog Helen Doron revolucionizirala je podučavanje engleskog jezika kao stranog jezika za djecu razvijanjem metode koja imitira način na koji djeca uče svoj maternji jezik. Program Helen Doron danas ima međunarodnu franšiznu mrežu u više od 30 zemalja i obuhvatio je preko dva miliona djece širom svijeta. O Helen Doron Early English programu u Bosni i Hercegovini razgovarali smo sa Ninom Visković, koja je master franšizer za cijelu BIH.

Šta je Helen Doron učenje?

Program Helen Doron Early English uspješan je već više od 30 godina i obuhvatio je preko dva miliona djece širom svijeta. Ono što ovu metodu čini jedinstvenom je učenje engleskog po principima maternjeg jezika. Ova metoda se bazira na podsticanju dječije kreativnosti, na igri, pričama, radnim sveskama, karticama za učenje pojmova, originalnim pjesmama i muzici koja potiče govorni engleski, izgovor, gramatiku, vokabular te čitanje i pisanje za stariju djecu. Posebno treba naglasiti da grupe broje najviše do osmero djece i da se sva nastava odvija isključivo na engleskom jeziku. Pri tome je sve prilagođeno djeci, pa tako i posebno uređene učionice u kojima će se zasigurno mališani i njihovi roditelji osjećati lijepo i ugodno.

Odakle se javila ideja?

Sve je počelo sa časom violine. Prije 30 godina Helen Doron, britanska lingvistkinja, upisala je svoju četverogodišnju kćerku na časove violine prema Suzuki metodi.  Ona je bila impresionirana metodom i njenim uspjehom i bila je inspirisana njenim principima prilikom razvoja vlastite metode podučavanja engleskog za djecu. Tako je počeo međunarodni uspjeh priče o Helen Doron English. Godine 1985. Helen Doron je odlučila da kreira svoje vlastite nastavne materijale kako bi pomogla djeci da razumiju i govore engleski jezik.  Shvatila je da su čitanje i pisanje drugačije vještine od razumijevanja i govorenja.

S obzirom da je uspjeh ove metode već bio dokazan, željeli smo da i mališani iz Bosne i Hercegovine dobiju prilku da engleski jezik nauče brzo i lako na zabavan način.

Koliko Vam je vremena bilo potrebno da realizujete ovaj projekat?

Helen Doron metoda postoji u Bosni i Hercegovini od 2011. godine. Za kratko vrijeme, više od 2000 djece na 10 različitih lokacija je pohađalo našu nastavu. Ponosno možemo reći da su rezultati fantastični i da djeca sa nestrpljenjem iščekuju svaki sljedeći čas, a da su ujedno i roditelji izuzetno zadovoljni uspješnošću metode.

Šta Vas je navelo da otvorite Helen Doron školu za djecu i da li u BiH postoji nešto slično?

Nakon što sam imala priliku da se lično uvjerim u to koliko je metoda uspješna i da djeca sa lakoćom uče strani jezik, odlučila sam da počnem sa radom u Sarajevu 2011. godine. Djeca su od prvog dana bila oduševljena, kao i roditelji i metoda se sada uspješno primjenjuje u 7 gradova u BiH. Od sljedeće godine očekujemo da počnemo sa radom na još 3 lokacije i nadamo se da ćemo u budućem periodu našu metodi približiti svoj djeci u našoj državi.

Da li su i koliko roditelji zainteresirani za ovakvu vrstu učenja i koje su Vaše prednosti u odnosu na druge?

Roditelji su jako zainteresovani i upite primamo u toku cijele godine. Upis u naše škole se odvija dva puta godišnje – u septembru i u februaru. Nakon prijave, roditelje i djecu pozivamo na besplatni demonstracijski čas gdje mogu vidjeti kako funkcionše Helen Doron metoda i odlučiti da li će pohađati našu nastavu.

Da li su cijene prilagođene našim uslovima?

Trenutno naše škole pohađa oko 1700 učenika i većina kapaciteta je popunjena. Smatram da su roditelji prepoznali kvalitet i da je omjer cijene i kvaliteta više nego povoljan.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s