Mladi čine 50% nezaposlenih, BiH godišnje gubi jedan grad

Najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da mladi čine više od polovine nezaposlenog stanovništva. Od toga čak 85 odsto čeka zaposlenje duže od godinu dana. Upravo zbog toga Bosna i Hercegovina gubi godišnje jedan grad veličine Zvornika.
Bosna i Herecgovina opet premašuje sve rekorde. Čak 85 odsto nezaposlenih građana čeka na posao duže od godinu dana, podaci su Agencije za statistiku BiH. Prema posljednjoj anketi, iz aprila ove godine, najveći broj nezaposlenih su, očekivano, mladi ljudi – čak 55 odsto.
Miroslav Gnjatović, štrajkač iz Parka Mladen Stojanović kaže da nema više šta da izgubi. Od 2000 – te godine je na birou, sa prekidom od 4 godine. Gnjatović tvrdi da je osnovni problem stranačko zapošljavanje.
Budžet se puni tek 20 odsto od prihoda u privredi, a bez privrede nema ni radnih mjesta, poručuje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.
Rezultat svega je kofer u rukama. Prema 25 – tom izvještaju Ujedinjenih nacija o demografskim kretanjima, Bosna i Hercegovine godišnje gubi jedan grad veličine Zvornika. Iz zemlje mahom odlaze mladi ljudi, jer ne mogu da podnesu vjersku i nacionalnu netrepiljovst, a uslovi za život su katastrofalni, poručuju sociolozi.
Za to vrijeme, stepen budžetski obezbijeđenih radnika buja. U suštini, jasan pokazatelj odsustva interesa političkih elita za bilo kakav ekonomski razvoj u BiH.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s