Uspjeh dolazi izvan „sigurne zone“

Treba znati odabrati ideju koja je vrijedna rizika.

Bezbroj puta smo čuli onu frazu kako bez rizika nema profita. Rečenica je potpuno otrcana od silnog ponavljanja, ali svoj smisao nije nikada izgubila. Zašto? Prije svega zbog toga što je za uspjeh u poslovanju potrebna nova ideja ili novi način realizacije ideje koja je već prisutna. Znamo da je sve što je novo ujedno i rizično, niko Vam ne garantuje da će “proraditi” ono što ste Vi “smislili”.

Oni koji pokušaju potpuno anulirati rizik ubit će i novitet koji im može donijeti poslovni uspjeh. Šta je onda poenta?

Treba znati odabrati ideju koja je vrijedna rizika.

Mnogi marketinški stručnjaci ističu vrijednosti koje donose noviteti i rizici koje oni podrazumijevaju.

Distinkcija od konkurencije jedan je od temelja svake marketinške kampanje. Tim koji kreira marketinšku strategiju uvijek ovo ima na umu. Tržište je prepuno rivalskih preduzeća koja pričaju svoju priču i čije proizvode treba zasjeniti. Upravo zbog toga će mnogi poduzetnici preuzeti rizik kako bi njihova kompanija bila što jedinstvenija i izdvojenija na tržišnoj mapi.

Drugi važan razlog za izlazak iz „sigurne zone“ je opasnost koja vreba od statusa quo. Ne možete očekivati drukčije rezultate ukoliko koristite jednu te istu stretegiju. Mnogi će ostati pri tome da je bolje reproducirati jedne te iste marketinške metode koje im donose određenu dobit. Međutim, bez rizika nikada neće moći dosegnuti svoj puni potencijal.

Povećanje lojalnosti može, također, biti dovoljno snažan argument za promjene i nove ideje. Zbog veće prisnosti sa potrošačima vrijedi prihvatiti rizik koji se itekako može isplatiti.

‘Stvarna ljepota’ – kampanja kozmetičke kompanije Dove

Sjetimo se genijalnog marketinškog poteza kozmetičke kompanije Dove koja je kampanjom „Stvarna ljepota“ u fokus stavila sasvim obične djevojke i žene koje žive daleko od svjetskih modnih pisti.

Na ovaj način Dove se odbio povinovati idealu ljepote koji vlada u oglašivačkim porukama najsnažnijih kozmetičkih preduzeća. Umjesto vitkih i zgodnih manekenki protagonistice reklamne kampanje bile su žene sa prosječnom tjelesnom građom, prirodnog izgleda, različitih rasa i godina.

Sigurno je da marketinški odjel Dove preduzeća nije bio siguran u pozitivan efekat svog poteza, ali je rizikovao izazavši veliko oduševljenje među ženskom populacijom.

//poslovnisvijet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s