Lavanda i neven iz Srebrenice u prodaji širom Bosne i Hercegovine

Nakon ozbiljnih zdravstvenih problema, šezdesetjednogodišnji Avdo Sandžić iz Srebrenice prije 10 godine počeo je uzgajati ljekovito bilje. Na njegovom imanju mogu se pronaći zasadi nevena, lavande, a od skoro i aronije. Bilje koje uzgaja prodaje se u čitavoj Bosni i Hercegovini.

“Počeo sam uzgajati neven i lavandu 2004. godine, a aroniju sam prije pet godina zasadio, a drugu prije tri godine. Sada proizvodim sadnice, ne tražim da mi neko donira ili da kupim nego sam sebi proizvodim”, prisjeća se svojih početaka u uzgajanju ljekovitog bilja Sandžić.

U poslovima mu pomaže supruga, jer kako kaže, radnici neće da rade na njivama, naročito tokom sunčanog perioda.

“Sad imam možda 800 kvadrata do dunum, a prije sam sadio i do 2,5 dunuma. Treba tu radne snage puno, a pošto smo žena i ja sami, 70 posto će propasti jer ne možemo stići. Koga god da zoveš, neće da bere po Suncu, ni da platiš”, kaže Avdo i dodaje da bi proširio svoje zasade samo da je par godina mlađi.

Iako je godina dobra za neven, Sandžić kaže da su ptice uništile plod aronije u cijelom naselju, a da je dosta zasada lavande propalo zbog loše, kišne godine.

“Lavande se dosta osušilo, imao sam 2.000 sadnica. Udruženje ‘Snaga žene’ nam otkupi svu lavandu, oni pakuju, prave jastučad, koje kasnije prodaju, poklanjaju, ali uglavnom, plate sve uredno”, kaže i potvrđuje da se njegovo ljekovito bilje može naći u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kaže da je ovim poslom počeo da se bavi da bi obezbijedio egzistenciju sebi i supruzi. Njegovo bilje otkupljuju proizvođači čajeva širom Bosne i Hercegovine, i kako kaže, može da se živi sasvim pristojno od poštenog rada. Do današnjeg uspjeha došao zahvaljujući velikom trudu i odricanju.

s”Navelo me da počnem ovo da radim to što neću da budem muhtać nikome, ni sinu, ni ćerki ni opštini. Od svog rada žena i ja dok možemo, možemo, a kad ne budemo mogli, onda ćemo tražiti pomoć od djece. Može se živjeti ko hoće da radi, da ne čeka milostinju. Ne možeš živjeti, da budeš gazda veliki i da se rasipaš, nego da živiš pristojno”, kaže ovaj poljoprivrednik.

On govori da je poražavajuća situacija među mladima danas, koji izbjegavaju da isprljaju ruke već čekaju sve da im padne na noge, te da su rijetki oni koji hoće da rade.

“Slabo ćeš koga vidjeti ovdje, ima i finih, što hoće da rade, ali ih možeš na prste nabrojati”, razočarano govori Sandžić.

Avdo kaže da se ne boji rada, te da se nada da će zdravlje poslužiti i njega i suprugu kako bi mogli nastaviti posao koji ih čini srećnima.

//biznis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s