Turizam sektor koji najviše zapošljava u BiH

Turizam je djelatnost u BiH koja u posljednje vrijeme najviše zapošljava, što je još jedna potvrda turističkog buma u zemlji, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH.

U prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane povećana je zaposlenost za 7,4 posto.

Ovaj sektor, prema statistici, trenutno ima 34.392 zaposlenih, od čega 15.388 žena.

U djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribolova rast zaposlenosti iznosi 6,3 posto i trenutno je radno angažovano 17.468 osoba.

Na trećem mjestu po rastu zaposlenosti je sektor poslovanja nekretninama, koji takođe doživljava ekspanziju, s rastom u prvih pet mjeseci 2016. godine od 5,6 posto.
U ovom sektoru ima 2.679 zaposlenih, od čega 919 žena.

Ponovo se budi građevinarstvo, u kojem je zaposlenost porasla za 4,2 posto na 33.910 zaposlenika.
Isti nivo rasta od 4,2 posto bilježe stručne, naučne i tehničke djelatnosti u kojima je zaposleno 22.156 radnika.

U najbrojnijoj djelatnosti, prerađivačkoj industriji, rast zaposlenosti u prvih pet mjeseci iznosio je 2,9 posto, te ovaj sektor sada ukupno broji 142.480 zaposlenika.

Najveći pad nezaposlenosti bilježe djelatnost vađenja rude i kamena od 2,2 posto na 18.461 zaposlenika, te oblast proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija sa padom od 1,7 posto
na 16.933 zaposlenih.

U javnoj upravi i odbrani, te obaveznom socijalnom osiguranju pad je za pet mjeseci iznosio 1,2 posto tako da ove djelatnosti sada imaju 73.930 zaposlenih.

U prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, u BiH je svukupno bilo za 1,9 posto više zaposlenih, a zaključno sa majom registrovano ih je 724.833.

//biznis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s