Milioni za razvoj poduzetništva u BiH !?

Kako osigurati bolji razvoj, zaposliti stanovništvo i privući strane investitore? Ovo je pitanje koje se često postavlja kako političkim liderima u BiH tako i međunarodnim vladinim akterima.

Odgovor koji stanovništvo očekuje jeste intenzivan rad lokalnih vlasti na projektima  očuvanja postojećih fabrika, firmi, kao i otvaranja novih fabrika, vraćanja nekadašnje industrije  i slično.

No, s obzirom da su za sada to ambiciozni planovi, fokus unutrašnje politike je na projektima samozapošljavanja.  U svakom slučaju, važno je da se radi na unapređenju poduzetništva.

Najbolji stepen efektivnosti u ostvarenju potreba građana može se postići na lokalnoj razini kroz menadžment lokalne zajednice koji kreira budžet i djeluje na mnoge oblasti.  U prethodnim člancima istakli smo ulogu i značaj lokalne zajednice kao i projekte koji su uspješno pokrenuti.

Projekat u vrijednosti 4 miliona eura!

Novi projekat koji finansira EU “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, objavio je Poziv za dostavljanje konceptnih prijedloga za učešće u konkursu za dodjelu bespovratnih sredstava.

Poziv je otvoren do 30. augusta 2016. godine za sve općine i gradove u Bosni i Hercegovini, koji se mogu prijaviti u partnerstvu sa zavodima za zapošljavanje, akreditiranim obrazovnim institucijama, preduzećima, udruženjima građana uključujući lokalne i regionalne razvojne agencije, sindikatima, privrednim komorama itd.

Cilj poziva je da utvrdi interes za učešće u natječaju za dodjelu grantova u vrijednosti između 150.000 i 200.000 eura, koji će biti dodjeljivani u periodu od 2016. do 2018. godine.

Prijedlozi projekata trebaju biti fokusirani na stvaranje novih radnih mjesta i podršku lokalnom razvoju kroz institucionalizaciju saradnje među ključnim lokalnim interesnim stranama.

Ukupna vrijednost projekta je 4 miliona eura, od kojih su 3 miliona eura namijenjena za dodjelu bespovratnih sredstava lokalnim zajednicama u BiH.

 Projekat je dio šire podrške EU lokalnom razvoju i zapošljavanju u BiH. Projekat provodi Međunarodna organizacija rada ILO sa ciljem da podrži samoodržive, partnerski vođene aktivnosti u okvirima tržišta rada na lokalnom nivou, kako bi se povećao pristup formalnom zapošljavanju, posebno u područjima pogođenim poplavama u 2014. godini.

Poziv za dostavljanje prijedloga projekata je dostupan OVDJE

//poslovnisvijet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s