Orašasti plodovi smanjuju upale

Upale niskog intenziteta su faktor rizika i pogoršavaju bolesti kao što su kardiovaskularne i dijabetes. Međutim, konzumacija orašastih plodova nekoliko puta nedeljno može da smanji biomarkere upala.

Ukoliko žitarice i proteine životinjskog porijekla u obrocima makar djelimično zamijenimo orašastim plodovima, to nam može pomoći da smanjimo rizik i simptome bolesti, izijvestili su istraživači Brigam i ženske bolnice u Bostonu.

Kikiriki, orasi i dr. sadrže magnezijum, L-arginin, antioksidanse, biljna vlakna i nezasićene masne kiseline, mada istraživači ne mogu tačno da kažu koje od njih izazivaju pomenuti efekat.

U svakom slučaju, istraživači su mjerili C-reaktivni protein, interleukin 6 i faktor nekroze tumora receptor 2 kod ispitanika i utvrdili da su oni koji su konzumirali pet ili više porcija orašastih plodova sedmično, ili su zamijenili meso, jaja i žitarice u tri obroka sedmično orašastim plodovima imali smanjene markere upale u odnosu na one koji to nisu učinili.

I dosadašnja proučavanja su potvrdila zaštitnu ulogu orašastih plodova protiv kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tip 2, a upale niskog intenziteta su ključni proces u njihovom razvoju. Tako je sada potvrđeno da je smanjenje upala jedan od načina na koji orašasti plodovi doprinose zaštiti našeg zdravlja.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s